Luonnonhoidon avulla atopia paremmaksi

Varmasti yksi jos toinenkin atoopikko voi yhtyä lauseeseen, jossa kaikki mahdollinen hoito on jo kokeiltu. Atopian hoidossa voikin helposti joutua kierteeseen, jossa mikään ei tunnu enää auttavan. Vaikka kaikista eri tuotteista tai niiden hoitomenetelmistä ei olekkaan tieteellistä näyttöä, kannattaa jokaisen rohkeasti kokeilla eri tapoja itselleen sopivaksi hoidoksi.

Atooppinen ihottuma on kaikenikäisille ikävä vaiva. Se voi olla vahvasti perinnöllistä ja jos esimerkiksi äiti sairastaa atopiaa, voi lapsella olla jopa 60 % todennäköisyys sairastaa atopiaa myöhemmin. Kuiva sekä kutiseva iho rikkoutuu ja tulehtuu helposti. Seurauksena on monesti paljon raapimista, mikä voi aiheuttaa eri puolille kroppaa punaisia ihottumaläiskiä. Ihossa voi esiintyä myös kroonista infektiota, mikä on bakteerien aiheuttamaa.

Lääkkeellisten hoitojen, kuten esimerkiksi kortisonivoiteiden ohella, voi atopian hoitamisessa kokeilla luonnonhoitoa. Mielen sekä kehon rentouttaminen on myös tärkeää, sillä varsinkin krooninen stressi, epäterveellinen ruokavalio tai liiallinen univaje voivat pahentaa ihottuman kehittymistä.

Joulun alla on hyvä hyödyntää nettikasinoiden parhaat joulutarjoukset. Ne voivat hetkellisesti viedä mielesi pois ikävästä vaivasta, joka voi olla mielessä päivittäin.

Voimaa luonnollisista rasvoista sekä antioksidanteista

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion ohella atopian hoidossa voidaan lisäksi käyttää laadukkaita rasvoja. Tutkimusten mukaan esimerkiksi omega-3 -rasvahappo suurissa määrissä nautittuna voi lieventää atopiaoireita. Laadukkaita rasvoja on mahdollista saada monesta eri lähteestä. Näitä voivat olla esimerkiksi hampunsiemenöljy, kylmäpuristettu oliiviöljy, kookosöljy, pellavansiemenöljy sekä avokado. Näitä edellä mainittuja rasvoja, kuten kookos- ja oliiviöljyä voi käyttää myös ulkoisesti ihottumakohdissa.

Kutina on yksi atopian inhottavimmista oireista, sillä raskas raapiminen voi pahentaa ihottumaa sekä aiheuttaa ihon haavautumista. Yksi kaikkein tehokkaimpana yrttinä pidetty kutinan rauhoittaja on kamomilla. Se kosteuttaa, korjaa ja auttaa vähentämään ihossa olevaa tulehdusta. Toinen luontaishoitojen listalla oleva atopian hoidossa käytettävä kasvi on aloe vera. Sen sisältämät ominaisuudet kosteuttavat sekä virkistävät ihoa. Aloe vera voi myös auttaa tulehduksien, polttelun sekä kutinan tunteen vähenemisessä.

Ihon kunnon mukaan sen hoidossa voidaan käyttää myös erilaisia naamioita. Kasvoille levitettävä kurkkunaamio on tyypillinen ihotulehduksen lievittämiseen käytetty luontaistuote. Kurkun omat diureettiset sekä tulehduksenvastaiset yhdisteet auttavat poistamaan kropasta nestettä, mikä tasapainottaa ihon normaalia tilaa.

Puhtaan ruokavalion kautta kohti terveellisempää ihoa

Atooppisen ihottuman hoidossa olisi ehdottoman tärkeää pitää huolta vatsan hyvinvoinnista. Kun halutaan lievittää sekä hoitaa laajasti erilaisia iho-ongelmia, olisi ruokavaliosta hyvä löytyä seuraavia asioita:

  • lime
  • idut
  • kookospähkinä
  • vihreät kasvikset
  • kvinoa sekä idut
  • tattari, hirssi, speltti
  • siemenet sekä pähkinät
  • korkealaatuiset sekä luomut öljyt
  • mineraalisuola
  • sitruuna

Jos iho on paikoitellen tulehtunut, auttavat vihreät ja tummat kasvikset sekä marjalat vapauttamaan tulehdusta neutraloivia antioksidantteja. Avokadon, kalan ja liotettujen siementen rasvat puolestaan vahvistavat ihosolujen omia rasvarakenteita. Runsaan veden juominen on myös tärkeää, sillä se vaikuttaa solujen aineenvaihduntaan, ihon terveyteeen sekä kudosten kosteustasapainoon.

Kehon ja mielen piristystä kylmä-kuuma suihkusta

Mikäli atopia on siinä kunnossa, että se kestää hyvin erilaisten lämpötilojen vaihtelun, voi ihottuman hoidossa sekä myös sen ennaltaehkäisemisessä käyttää apuna kylmä-kuuma -suihkua. Sen vaikutuksena aineenvaihdunta ja verenkierto tehostuu. Varsinkin hyvä aineenvaihdunta olisi tärkeää atopiaa sairastaville, sillä erilaiset liialliset ja haitalliset kuona-aineet tulisi saada poistumaan kehosta. Kylmä-kuuma -suihku onkin hyvin kehoa herättelevä piristysruiske, joka toimii hyvin sekä keholle että mielelle. Parhaimmillaan se tukee kehon oman autonomisen hermoston tasapainoa ja boostaa myös vastustuskykyä. Sen lukuisiin positiiviseen vaikutuksiin kuuluvat laajasti myös keskittymiskuvun, rauhoittumisen sekä energisoitumisen tehostuminen. 

Luonnonhoidon avulla atopia paremmaksi

Mikäli keho ei kestä kylmä-kuuma suihkussa käymistä, voidaan pelkästään kasvoja huuhdella jääkylmällä vedellä, joka aktivoi vagus-hermoa.

Niin kropan kuin mielenkin tulisi olla hyvässä tasapainossa, kun lähdetään hakemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mikäli elämme hyvin stressaavassa elämäntilanteessa, mutta syömme hyvin, voivat nämä sulkea aika tehokkaasti toisensa pois. Vaikka elämä ei olekkaan ikinä täydellisessä balanssissa, voidaan sitä kuitenkin tavoitella ja sen eteen tehdä töitä. Mielen rentoutuminen on tärkeä osatekijä, kun halutaan ihottuman olevan hyvässä kontrollissa. Erilaisia rentoutumiskeinoja voikin kokeilla aktiivisesti, jotta jokainen löytäisi juuri itselleen oikeanlaiselta tuntuvan tavan.

Tässä voivat olla apuna jooga, meditointi, aromaterapia sekä hieronta. Myös erilaisten suitsukkeiden polttaminen voi tehokkaasti rentouttaa niin mieltä kuin koko kroppaakin.