Vinkkejä atopiasta ja liikunnasta

Haaste nauttia liikunnasta ärsyttämättä atopiaa voi olla herkkä tasapainottava teko. Kuinka vältät ylikuumenemisen, ärsytyksen ja heikkenemisen, kun yrität vain saada aikaan hikiä? Joskus hyvän lenkin nauttiminen voi tuntua uhkapeliltä. Tulenko hikoilemaan paljon tänään? Ärtyykö ihoni? Vai sujuuko kaikki hienosti? Jätä tällainen uhkapelaamisen NetBet:ille ja aloita kehosi hoito oikein.

 

Kehon lämpötilan säätäminen on tärkeää ekseemaa sairastaville. Monille meistä nopea lämpötilanmuutos, kuten liikunta, voi aiheuttaa pelätyn ihon heijastuksen ja kutinan.

 

Hiki ja ekseema: hallitsemaan kutinaa

Harjoitteluun osallistuminen – olipa kyseessä sitten kävely lauantaiaamuna, tanssitunti tai iltaisin pyöräily kotoa töistä – antaa keholle harjoittelun, ja me kaikki hikoilemme kohentamaan lämpötilojamme. Kun hiki haihtuu, se jäähdyttää ihon pintaa. Hikoilu koostuu suurimmaksi osaksi vedestä yhdessä urean, laktaatin ja mineraalien kuten natriumin kanssa. Ihmisille, joilla on ekseema, liikunta voi kuivata ihon nesteiden menetyksen kautta, ja hikissä oleva natrium voi edelleen kuivata ihoa sekä pistää ja ärsyttää sitä. Monille ekseemaa sairastaville ihmisille liikunta voi laukaista kiihkeän naarmuuntumisen ihon pinnan lämpötilan noustessa. Mutta sen ei tarvitse olla näin. Valmistautuminen voi torjua monia ongelmia varhaisessa vaiheessa.

 

Vinkkejä treenaamiseen

Juo paljon vettä ennen harjoittelua, sen aikana ja sen jälkeen

Kenenkään ei tarvitse prutkuttaa litraa vettä ennen lähtöä, mutta säännöllinen nesteiden juominen korvaa hikoilun aikana menetetyn veden. Kaikilla, joilla on ekseema, on luonnostaan ​​kuiva iho ja he ovat alttiita heikommalle ihonestotoiminnolle. Siksi on suositeltavaa juoda vettä (varsinkin liikunnan ympärillä) kehon ja ihon kosteuttamiseksi.

 

Harkitse huolellisesti vaatetusvaihtoehtojasi

On tärkeää valita oikea vaatetus ihon ärsytyksen minimoimiseksi kehon lämmetessä. Synteettiset kosteutta siirtävät vaatetusvaihtoehdot vetävät hikeä vaatteisiin, mutta ne saattavat tuntua karkeilta ja ärsyttää ekseemaa. Löysät 100-prosenttiset puuvillavaatteet saattavat kääntää kehoa halailevien urheiluvaatteiden trendin, mutta ne ovat todennäköisesti mukavampia. Huomioi myös reunat. Synteettisiä materiaaleja, kuten polyesteriä ja spandexia vyötärölinjan, pääntien tai hihansuiden ympärillä, on parasta välttää. Viime kädessä tietysti kyse on henkilökohtaisesta valinnasta. Etsi kevyitä, hengittäviä kankaita, jotka eivät hiero tai naarmuta ihoa harjoituksen aikana.

 

Reagoi ekseemaan harjoituksen aikana

Säännöllisten taukojen käyttäminen harjoittelun aikana ei ole huijaamista; se on mahdollisuus levätä, nesteyttää ja jäähtyä, jos tunnet leimahduksen alkamisen ekseemallasi. Realistinen oleminen ekseeman tilassa, kun haluat käyttää, tarkoittaa vastaavan intensiteetin tason valitsemista.

 

Kylmäkompressiokääreitä (joko joko pakastettavaa jäätä tai geeliä) käytetään useimmiten pehmytkudoksen turvotuksen tai vammojen hoitoon, mutta ne tarjoavat erinomaisia ​​apuvälineitä ihon jäähdyttämiseen ja ihottuman rauhoittamiseen ekseemassa. Nykyään on myös tarjolla erilaisia ​​jäähdytyspyyhkeitä. Älä odota heijastuksen laajenemista käyttääksesi niitä; rakentaa niiden käytöstä lepoaika tai vesitauko.

 

Pysy rauhallisena

Ottaen huomioon ylikuumenemismahdollisuuden, pidä mielessä sekä ympäristö että muut keinot hidastaa lämpötilan nousua. Pidä pyyhe lähellä pyyhkiäksesi hiki harjoittelun aikana ja harjoittele sisätiloissa, joissa on hyvä ilmanvaihto.

 

Kosteuttaa ennen harjoittelua ja sen jälkeen

Paljon samalla tavalla kuin veden ottaminen tasoittaa liikunnan aikana menetettyä vettä, pehmentävien aineiden levittäminen suojaa ihoasi ennen harjoittelua ja sen jälkeen. Raskaampi voide saattaa tuntua kuumalta ja haitalliselta ja todella tarttua hikiin, joten voide tai kevyempi voiteen levitys tunti ennen harjoittelua antaa sen imeytyä kokonaan.

Vinkkejä atopiasta ja liikunnasta

 

Sano vain ei kuumille suihkuille ja kylpyille

Mikään ei ole niin tyydyttävää kuin kuuma kylpy tai suihku harjoituksen jälkeen lihasten rentouttamiseksi – paitsi tietysti, jos sinulla on ekseema. Hien pesu kuumalla vedellä sen sijaan, että annat sen kuivua iholla, on hyvä idea, mutta vastustaa kiusausta virinä suihkun alla harjoittelun jälkeen. Aloita lämpimällä suihkulla ja tee siitä vähitellen viileämpi muutamassa minuutissa ja vaiheittain. Kuntosalit, kuntoklubit ja kuntokeskukset saattavat toimittaa suihkugeeleitään ja tuotteitaan, mutta käytä sen sijaan omia tuotteitasi. Ei ole syytä vaarantaa reaktiota mukavuuden vuoksi. Voit aina dekantoida tuotteesi matkakokoiseen astiaan tai saada pienempiä määriä lääkäriltäsi.

 

Liikunnan edut

Liikunnan edut keholle ja mielelle – painonhallinnasta kuntoilun ylläpitoon, stressin vähentämiseen ja endorfiinien vapauttamiseen – ovat suuremmat kuin valmisteluun tarvittava aika ja hoito. Viesti on selkeä: älä lopeta liikuntaa ekseeman takia, mutta saatat joutua mukauttamaan tekemäsi tai tinkimään taajuudesta ja voimakkuudesta. Ekseeman ja stressin välillä on selkeät yhteydet. Liikuntaa voidaan käyttää työkaluna stressin vapauttamiseen ja mielialan parantamiseen, mikä puolestaan ​​hyödyttää ihoa.

 

Kokeile erilaisia ​​harjoitusrutiineja

Ottaen huomioon, että liikunta voi olla missä tahansa muodossa, joka lopulta ylläpitää tai parantaa terveyttämme, ekseemaa sairastaville ihmisille ei ole ihanteellista tyyppiä, samoin kuin ei ole yhtä hoitoa. Jos haluamasi liikuntavalinta osoittautuu ongelmalliseksi ihollesi, niin miksi et näe sitä mahdollisuutena kokeilla jotain uutta? Käveleminen tai puutarhanhoito voi tarjota erinomaisen harjoittelun, mutta se ei yleensä johda hikoiluun ja ylikuumenemiseen polkupyörällä tai juoksemisella. Harkitse myös vähävaikutteista liikuntaa, kuten tai chi, pilates tai jooga, jotka parantavat liikkuvuutta, lihasvoimaa ja vähentävät stressiä. Jos huomaat tavallisten harjoitustesi pahentavan ekseemaa, ajattele kuntosalin ulkopuolella.

 

Entä uinti?

Suomalaiset rakastavat uintia pysyäkseen kunnossa. Ottaen huomioon sen suosion, katsotaanpa joitain käytännön näkökohtia, jottei ekseemaa sairastavien ihmisten uinti olisi huolestuttavaa.

 

Huolta kloorista

Kloori on yleisin kemikaali, jota käytetään desinfiointiaineena uima-altaiden puhdistamiseen, kun taas bromipohjaiset aineet, UV-säteily ja otsonikaasu ovat kaikki harvinaisempia hoitoja. Kloori voi olla potentiaalinen ärsyttävä niille, joilla on ekseema. Mutta muille uimalla klooratulla altaalla on sama positiivinen vaikutus kuin valkaisukylvyllä. Jos haluat ryhtyä uimaan, ota yhteyttä uima-altaan johtajaan etukäteen selvittääksesi desinfiointiaineen tyypin ja milloin sitä lisätään veteen. Kloori haihtuu, joten pitoisuus altaassa vaihtelee riippuen siitä, milloin se lisätään. Levitä paksumpaa pehmittävää ainetta toimimaan esteenä ennen veteen pääsyä ja suihkuta pian sen jälkeen iholle jääneiden desinfiointiaineen jäämät. (Varmista, että suihkussa olevaa vettä ei kierrätetä). Levitä pehmittävää ainetta uudelleen, jotta varmistetaan, että uimisen ja suihkun kuivuminen käsitellään.

 

Avoveden uinti

Vaihtoehto uimiseen lämmitetyissä, klooratuissa altaissa on suunnata ulkona uimaan meressä, joessa tai järvissä. Tosin talven syvyydessä tämä saattaa olla vähemmän houkutteleva, mutta ei voida kiistää käytännöllisyyttä ihmisille, jotka tietävät, että liikunnan lämpö laukaisee heidän ekseemansa. Joillekin ekseemaa sairastaville meren suolavesi voi olla rauhoittavaa, mutta toisille se voi olla tuskallista. Sama pätee muihin vesistöihin. On tärkeää huuhdella ja kosteuttaa ennen uintia ja sen jälkeen missä tahansa luonnollisessa vesimuodostumassa.

 

Liikunta voi joskus osoittautua todelliseksi kompastuskiveksi niille, joilla on ekseema, ja voi olla turhauttavaa halua osallistua johonkin sellaiseen, mikä saattaa vaarantaa ihosi. Se voi tarkoittaa sitä, että sopeudut tiettyyn urheilulajiin tai aktiviteettiin tai otat jotain uutta – mikä on toivottavasti yhtä nautittavaa – mutta ei ole mitään syytä, miksi kenenkään on rajoitettava tai lopetettava harjoittelu ekseemansa takia.

 

Oletko kokeillut suolahuonehoitoa?