Vinkkejä atopiasta kärsivälle

Atooppisen ihon omaava joutuu elämässään miettimään, mitä iholla käyttää. Aivan kaikki tuotteet eivät sovellu atopian kanssa. Helpotusta kuitenkin on ja oikeilla tuotteilla ihon saa parhaaseen mahdolliseen kuntoon.

Atooppisen ihon kosteudesta tulisi ehdottomasti pitää huolta jo ennaltaehkäisevästi. Näin kutina ei pääse pahentumaan liiaksi. Tässä artikkelissa suosittelemme muutamaa tuotetta ja annamme vinkkejä sinulle, jolle atopia on vielä uusi asia ja haluat löytää vinkkejä sen löytämiseksi. Tässä emme vinkkaa, miten pelata casinolla, vaan nyt keskitymme ihonhoitoon.

Hellät ainesosat

Kauraöljy sopii atooppiselle iholle loistavasti, sillä se kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Lisäksi se vähentää tulehdusta ja rauhoittaa ihon punoitusta. Atooppinen iho kadottaa kosteuttaan hyvin nopeasti ja siksi sille kannattaakin valita tuotteita, jotka lukitsevat kosteuden ihoon.

Hyaluronihappo on erittäin tehokas ihon kosteuttaja. Sillä on erityinen kyky imeä kosteutta itseensä kuin sieni. Se pystyykin imeä kosteutta itseensä jopa 100 kertaa oman painonsa verran. Se pitää kosteuden ihossa ja kosteuttaa koko päivän ajan. Hyaluronihappo sopii monenlaiselle iholle. Hyaluronihappo on ihossa jo luonnollisestikin oleva aines, joten mistään vieraasta ainesosasta ei ole kyse.

Atooppisen ihon peseminen

Atooppisen ihon puhdistuksen kanssa tulee ottaa huomioon, että tietyt puhdistusaineet voivat olla iholle aivan liian peseviä. Tällaisia ovat varsinkin geelimäiset tuotteet. Öljytuotteet ovat atooppiselle iholle hellempiä. Puhdistusaineen olisi hyvä huuhtoutua iholta pois ilman hankaamista, joka rasittaa ihoa entisestään.

Kun olet pessyt kasvosi, on suositeltavaa käyttää ensin kasvovettä. Ihosi kosteutus alkaa samantien pesun jälkeen ja käyttämäsi päivä- tai yövoide imeytyy ihoosi entistä paremmin. Kun kosteuttava päivävoide on levitetty, päälle voi sipaista vielä öljypohjaisen voiteen, joka auttaa lukitsemaan kosteuden iholle. Näin kosteus ei pääse haihtumaan iholta pois.

Atooppinen iho ei aina kestä samoja ainesosia

Muistathan, että atooppinen iho saattaa alkaa kirvelemään käytetyn ainesosan mietoudesta huolimatta, mikäli iholla on menossa sen niinkutsuttu paha vaihe. Iholla voi nimittäin esiintyä lehahduksia, jotka saavat ihon väliaikaiseksi entistäkin herkemmäksi. Jos ihosi on pahassa vaiheessa ja tunnet kirvelyä ihonhoitotuotteiden käytön yhteydessä, kannattaa tuotteita kokeilla myöhemmin uudelleen. Kun ihosi on paremmassa kunnossa, se ei välttämättä ole moksiskaan käyttämistäsi samoista tuotteista. Voi siis olla fiksua antaa tuotteille uusi mahdollisuus sitten, kun iho on jälleen vahvempi.

Atooppisen ihon kanssa voi joutua aika ajoin kokea erilaisia vaiheita, jolloin ihon kunto heittelee hyvän ja huonon välillä. Todella moni on kuitenkin saanut avun pahaankin atooppiseen ihoon eli atooppiseen ekseemaan.

Toisinaan atooppisesta ihosta kärsivä voi joutua käyttämään ihollaan kortisonivoiteita. Tämä ei aina ole se toivotuin vaihtoehto, mutta silloin, kun muut keinot eivät tepsi, voi lääkäri määrätä kortisonia sisältäviä voiteita. Tällaisia kannattaa käyttää aina vain sen verran kuin on tarpeen ja jatkaa mielellään hellävaraisempien tuotteiden käyttöä heti, kun se on mahdollista.

Kysy apua apteekista

Apua atooppisen ihon hoitoon voit saada ihonhoidon ammattilaisilta, lääkäreiltä ja apteekista. Siinä, missä ennen täytyi vain kärsiä iho-ongelmista, voi kaikkiin vaivoihin saada nykyään apua. Atooppinen iho on nykyään tunnettu ihosairaus ja sitä tiedetään sairastavan n. 10-20 prosenttia lapsista. Aikuisista n. 25-30 prosenttia on kärsinyt atooppisesta ihosta jossain vaiheessa elämäänsä.

Atooppinen iho on ihosairaus, jota ei voi kokonaan ennaltaehkäistä. Myöskään lapsen riskiä sairastua atooppiseen ihottumaan ei voi vähentää millään keinoin.

Atooppisesta ihosta kärsivä voi pärjätä ihon kanssa hyvin, kun tutkii tätä ihosairautta ja selvittää, mitkä ainesosat osa itselle sopivimpia. Jos kärsit atooppisesta ihosta, voi olla, että sinun tarvitsee välttää hikoilua ja kuivaa sisäilmaa. Myös liian rasvaiset ihovoiteet tai jopa liian karheat vaatteet voivat tehdä hallaa atooppiselle iholle. Talvi voi pahentaa ihon kuntoa. Myös stressillä on oma osansa ihon tilan kannalta.

Kuten huomaat, moni ulkopuolinen tekijä vaikuttaa atooppisen ihon kuntoon merkittävästi. Nämä asiat huomioiden voit saada merkittävää helpotusta ihoosi ja näin myös elämänlaatuusi. Iho-ongelmista ei tarvitse kärsiä. Vaikka pahimpina kausina voi tuntua siitä, että liikkumisesta tai muusta on hankala nauttia, tilanteen ei tarvitse aina olla näin. Hae siis apua ja lue muut vinkkimme atooppisen ihon hoidosta sivuiltamme.