Suolahuonehoito avuksi atooppisen ihottuman hoidossa

Eriasteisen atopian hoitomenetelmät voivat vaihdella paljonkin, riippuen ihottuman vaikeudesta sekä yksilöllisistä mieltymyksistä, joita halutaan käyttää auttavana hoitomenetelmänä. Eräs jo keskiajalta lähtöisin oleva hoitokeino on suolahuone, joka on luonnonmukainen sekä parhaimmillaan ihosairautta lievittävä hoitokeino. Alunperin keskiajalla hoitotiloina toimivat luonnon omat muovaamat suolaluolat. Kuitenkin jo 80-luvun lopulta alkaen kylpylät alkoivat rakentaa juuri tiloihinsa sopivia hoitohuoneita.

Suolaa voidaan käyttää monipuolisesti erilaisten ihosairauksien hoidossa, esimerkiksi atopiasta tai psoriasiksesta kärsiville.

Vaikka suolahuoneen tehon ei olekkaan todettu olevan lääkkeiden tasolla, sen monista myönteisistä vaikutuksista voidaan sen todeta olevan tehokas, luonnonmukainen hoitokeino. Sitä voidaan käyttää hyvin laajasti erilaisten terveysongelmien hoidossa, jossa yhtenä pääalueena ovat iho- sekä hengitystieongelmat. Vietä hetki ihonhoidon ohella pelien maailmassa, osoitteessa https://www.kasinosuomi.com/.

Hyötyä keholle sekä mielelle

Suolahuoneen rakenteessa sen katto, seinät sekä lattia ovat vuorattuna vuorisuolalla. Hoitoon mentäessä voidaan hoidettavasta terveysongelmasta riippuen riisua joko kaikki vaatteet kokonaan tai osittain. Hoidossa voidaan pitää päällä aamutakkia ja halutessaan myös hiukset voi suojata.

Huoneessa oleva suolageneraattori puhaltaa ilmaan hyvin puhdasta sekä hienojakoista suolapölyä. Se vauhdittaa esimerkiksi liman irtoamista hengitysteistä sekä vähentää limakalvojen turvotusta. Iho-ongelmissa taas suolapöly tuhoaa ihon pinnassa olevia bakteereja, josta voi olla iso apu atooppisen ihottuman hoidossa. Tämän lisäksi suolapöly sitoo limakalvoille kosteutta, sekä toimii antiseptisesti, jolloin haitallisten bakteerien ja sienien toiminta vaikeutuu. Tämä vahvistaa limakalvojen omaa immuunihoitojärjestelmää. Tehokkainta hoito on syvähengityksen aikana. Silloin hiukkaset pääsevät vaikuttamaan syvällä keuhkoihin, puhdistaen sekä irrottaen epäpuhtauksia. Hoidoissa käydessään voi vaihdella suojattavia alueita. Suolahiukkaset sopivat kuitenkin erinomaisesti niin iholle, limakalvoille kuin hiuksillekin. Suolapölyn hoitavasta sekä kosmeettisestä vaikutuksesta kannattaa siis nauttia!

Suolahuonehoitoa voidaan kutsua myös haloterapiaksi. Sen muita terveysvaikutuksia ovat esimerkiksi virusten lisääntymisen estäminen, sekä hengitysteiden kosteuttaminen. Suolahuonehoito rentouttaa sekä kehoa että mieltä. Hoidon kestoa voidaan arvioida hoidettavan asian mukaan, keston vaihdellessa noin 40 minuutista ylöspäin. Hoidon aikana onkin mahdollista ottaa hyvä hetki itselleen, ja monissa suolahuoneissa soikin lisäksi rentouttava musiikki taustalla.

Myös muita terveyttä edistäviä vaikutuksia ollaan havaittu, joista atooppisen ihottuman hoidossa hyödyksi olevia on ainakin suolapölyn avulla ihon kosteutus, desinfiointi sekä ravitseminen.

Sen moninaisiin vaikutuksiin kuuluvat myös aineenvaihdunnan parantaminen, lisäksi kehon turvotuksen sekä kuona-aineiden poistuminen. Verenkierron vilkastuminen sekä tulehdustilassa olevan ihon normaalin pH-arvon palautuminen, voivat olla isoja tekijöitä atooppisen ihottuman hyvässä hoidossa. Atopia voi olla myös siinä pisteessä, että ihossa on haavaumia. Suolapölyn ollaan todettu nopeuttavan ärtyneen sekä haavautuneen ihon paranemista.

Tutkimustuloksia ja oman kehon kuuntelemista

Vaikka suolahuonehoitoja ollaankin tutkittu varsin vähän, on ainakin Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti nostanut päätään suolahoitojen vaikutuksista. He ovat tutkineet suolapölyn vaikutusta atooppiseen ihottumaan sekä astmaan. Tutkimus toteutettiin kontrolloiduissa ja satunnaistetuissa olosuhteissa, vuosien 2003-2007 aikana. Tällöin todettiin, että kahden viikon suolahoidoissa käymisellä atoopikot saivat yhtä hyviä tuloksia, kuin plasebohoidetuilla omassa verrokkiryhmässään.

Erilaisen atopian hoitovaiheissa, voidaan suolaa käyttää myös kokovartalokylpynä, jalkakylpynä sekä osana ihonkuorintaa. Mikäli iho on kipeä ja tulehtunut, voidaan suolakääreitä hyödyntämällä lievittää särkytiloja sekä ihottuman laajuutta.

Suolahuone ei ole pelkästään hoitotila, vaan paljon muutakin, missä jokainen voi helpottaa omaa oloaan.
Monet kylpylät tai kauneushoitolat voivat järjestää suolahoidon myös isommallekin ryhmälle, esimeriksi työyhteisön, yhdistysten, ystäväporukan tai perheen yhteisiin rentoutumishetkiin. Suolahuonehoito voi olla myös koko perheen yhteinen rentoutumishetki. Tämän hoidon rinnalla, suolahuoneessa voi nauttia myös erilaisista hoidoista, jotka tehostavat suolahuonehoidon vaikutusta tai rentouttavat mukavasti. 

Suolahuonehoito avuksi atooppisen ihottuman hoidossa

Hoitojakson pituudeksi suositellaan yleensä 10-15 kertaa, jolloin iho saadaan monesti parempaan kuntoon. Ensimmäisillä kerroilla hoidettava ihottuma voi hetkellisesti pahentua, mutta yleensä 3-5 kerran jälkeen iho kuitenkin alkaa kääntyä parempaan päin. Joillakin ihon paraneminen voikin alkaa jo ensimmäisestä hoitokerrasta. Atopian hoitamisessa on tärkeää kuunnella omaa kroppaansa, sillä jokainen tietää itse, mikä hoitokeino tuntuu itselle kaikista parhaimmalta. Suolahuone antaa erittäin hyvän sekä luonnonmukaisen hoitovaihtoehdon. Vaikka sen tehokkuudesta ei ole tieteellisesti kovin suurta näyttöä, ovat monet ihmiset huomanneet sen auttavan erilaisiin vaivoihin monipuolisesti.
Myös pienet lapset voivat tulla hoitamaan mahdollista ihottumaa ja monissa paikoissa suolaa voikin olla myös lattialla niin, että lapset voivat leikkiä sillä hoidon aikana, esimerkiksi hiekkaleluilla.