Atopian hoito

Atopian hoito. Atopia vaivaa useita suomalaisia ja sen hoito on usein monimutkaista ja turhauttavaakin. Oikean hoitokeinon löytäminen vaatii yleensä useiden eri vaihtoehtojen kokeilemista, johon kuluu sekä aikaa että rahaa. Lue asiantuntijoiden vinkit ja välty tavallisimmilta sudenkuopilta!

 

Atopian hoito

Atopia on ihosairaus tai iho-oire, josta kärsii jopa 20 prosenttia suomalaisista. Laboratoriokokeille ei ole tarvetta atopian tai ekseeman tunnistamiseksi. Diagnoosin saamiseksi riittää yleensä lääkärin tutkimus sekä lääkehistorian tutkiminen. Ihosairauksien poissulkemiseksi lääkäri voi tehdä nopean ihotestin, jotta saadaan varmuus atopian tai ekseeman olemassaolosta. Jos itse kokee tai näkee lapsensa saavan ihottumaa esimerkiksi tietyistä ruoista tai materiaaleista, kannattaa tästä mainita lääkärille. 

Atooppinen iho on hankala ja sitkeä sairaus, joka vaati kärsivällisyyttä. Potilas voi joutua koittamaan useita erilaisia rasvoja sekä hoitokeinoja, ennen kuin löytyy vaihtoehto, joka toimii kaikista parhaiten. Hoito voi myös toimia vuosia, kunnes sairaus voi taas nostaa päätään ja ilmestyä pahempana kuin aiemmin. Tämä aaltoilu on sairaudelle hyvin tyypillistä, joskin potilaalle erittäin raskasta. 

Atopian sekä ekseeman hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman ajoissa. Hoidon voi aloittaa apteekin rasvoilla sekä muilla itsehoito-ohjeilla. Jos nämä eivät tuota tulosta, voidaan kääntyä lääkärin puoleen.

 

Atopian hoito – lääkärin mahdollisesti määräämät tuotteet

Yleisin lääkärin antaman hoitomuoto on kortikosteroideja sisältävä voide. Kyseessä on tehokas voide, joka auttaa kutinan kanssa ja auttaa ihoa synnyttämään uutta ihosolukkoa. Käyttöohjeita tulee noudattaa ja yleensä kortikosteroidivoidetta käytetään tavallisen kosteusvoiteen jälkeen. Kyseessä on sen verran vahva voide, että yksistään ja liikaa käytettynä se voi ohentaa ihoa. Voiteita löytyy myös paljon erilaisia, esimerkiksi Protopic sekä Elidel, jotka vaikuttavat immuunisysteemiin. Näitä tulee käyttää vain yli 2-vuotiaille lapsille. Voitiden kanssa on tärkeää muistaa vältellä auringon valoa. 

Atopian hoito

Voiteiden ohella voidaan käyttää myös antibiootteja lyhyitä aikoja. Antibiootit auttavat hoitamaan tulehduksia. Antibioottisia voiteita on myös tarjolla ja näillä hoidetaan yleensä bakteeri-infektioita sekä rikkinäistä ihoa. Kutinan ja jatkuvan raapimisen seurauksena ihoon voi päästä bakteereja, joten on tärkeää, että iho pidetään puhtaana ja mahdolliset bakteerit saadaan pois kehosta. 

Suun kautta otettavia löytyy myös muita ja niitä voidaan määrätä, jos ihon tilanne on erittäin huono eivätkä muut hoitokeinot tunnu auttavan tilanteeseen. Näitä vahvoja lääkkeitä ei kuitenkaan voida käyttää pitkiä aikoja, sillä ne voivat aiheuttaa vaikeita sivuoireita pitkäkestoisen käytön jälkeen. 

 

Atopian hoito – terapiamuodot

Lääkkeiden lisäksi tai vaihtoehdoksi löytyy myös muita hoitokeinoja. Erilaisia hoitomuotoja löytyy terapioista.

Märkäterapia. Kyseessä on tehokas ja intensiivinen hoitomuoto vaikean atopian hoitoon. Kyseisessä hoitomuodossa sairastuneelle alueelle laitetaan kortikosteroidivoidetta ja sen päälle märkiä siteitä. Kyseistä hoitomuotoa voidaan testata kotona, mutta usein se vaatii käynnin sairaalassa vaaditun ammattiosaamisen takia. 

Valoterapia. Valoterapia toimii usein hyvin henkilöille, joilla voiteet eivät toimi tai ihoalueet pahentuvat nopeasti hoitokertojen jälkeen. Yksinkertaisimmillaan valoterapiassa ihoalueelle annetaan säädellysti luonnollista auringonvaloa. Myös ultraviolettivalon käyttö toimii joissakin tapauksissa. Valoterapia on helppo ja toimiva vaihtoehto, mutta sen seurauksena iho voi ikääntyä nopeammin uv-säteilyn seurauksena. Lisäksi riskinä on ihosyöpä. Tämän takia valoterapiaa ei käytetä vastasyntyneille tai lapsille. Valoterapian käytöstä tulee aina keskustella ensin lääkärin kanssa. 

Keskustelu psykologin tai käytösterapeutin kanssa. Vaikka atopia on näkyvä, fyysinen sairaus, aiheuttaa se yleensä paljon myös henkisiä ongelmia. Psykologille tai terapeutille puhuminen voi auttaa hyväksymään oman kehon ja rakastamaan sitä sellaisenaan. Jos ihoa tulee jatkuvasti raavittua, voi tietynlainen terapia auttaa hillitsemään raapimisvimmaa ja näin säästää ihoa. 

Yksi erinomainen pakokeino on zimpler casino. Pelit ovat saatavilla nopeasti eikä maksutapojen kanssa tarvitse turhautua, vaan siitä voi huolehtia myöhemmässä vaiheessa. 

 

Teemaloma on erinomainen paikka tutustua muihin atoopikkoihin sekä jakaa tietoa hoidosta.