Valohoidon vaikutus atooppisen ihottuman hoidossa

Vaikka atooppisen ihottuman vaikeus voi vaihdella hyvinkin laajasti, sen hoitomenetelmiä pidetään suhteellisen samoina. Tiettyjen atooppista ihottumaa kuormittavien tekijöiden minimoiminen on tärkeää, jonka tukena jokainen voi yksilöidysti käyttää itselleen sopivalta tuntuvia tuotteita. Vaikeammissa atopian hoidon tavoissa voidaan käyttää apuna esimerkiksi kortisonia, joko ulkoisesti tai sisäisesti. Sitä tulisi kuitenkin käyttää vain lyhyinä kuureina kerrallaan, sillä pitkällä aikavälillä kortisoni ohentaa ihoa sekä voi pitkään sisäisesti käytettynä alentaa vastustuskykyä.

Stressi on yksi suurimmista atopiaa kuormittavista tekijöistä. Sitä ei olekaan aina helppo tunnistaa arjen keskellä, sillä elämme nykyään todella paljon kroonisen stressin pyörteessä. Jos rauhoittuminen on vaikeaa, voi myös erilaisten atopian hoitomenetelmien oikea löytäminen olla haasteellista.

Perusteellisen puhdistuksen, suojauksen sekä rasvauksen lisäksi on tärkeää pystyä rentouttamaan niin mieli kuin kroppakin. Erilaisten rentoutumismenetelmien ohella, voidaan atopian hoidossa kokeilla esimerkiksi valo- tai suolahoitoa.

Ihonhoidon ohella voi myös testailla uusimmat pelit kohteessa uudet nettikasinot. Tai kokeile rentoutumista millä tahansa muulla mieluisalla tavalla. Vaikka iho-ongelmat saattavat nostaa stressitasoja, on tärkeää yrittää nollata välillä mielensä tekemällä jotain mieluisaa puuhaa, oli se sitten nettipelejä, kynttilöiden polttamista tai kirjan lukemista.

Valohoidon perusteet

Valohoidon historian juuret ylettyvät aina 1800-1900-lukujen taitteeseen, jolloin ensimmäiset luonnonvaloa jäljittelevät keinovalot otettiin käyttöön. Valohoitojen vaikutus perustuu ultraviolettisäteilyyn, joka ollaan tunnettu jo tuhansien vuosien ajan. Erilaiset hoitotulokset ovat kehittyneet selkeästi vuosikymmenten kuluessa, siinä missä myös valohoitolamput ovat kokeneet suuren kehityksen kaaren.
Valohoidot voidaan jakaa yksinkertaiseen valohoitoon, eli fototerapiaan sekä valon ja lääkkeen yhdistelmähoitoon eli fotokemoterapiaan.

Valohoitolaitteet sisältävät niin kutsuttuja UVA- sekä UVB- säteitä. Näiden ollaan todettu vaikuttavan positiivisesti erilaisten tulehduksellisten ihosairauksien oireisiin. Valohoitojen kehitys on jatkuvaa ja niiden vaikutusta pyritäänkin maksimoimaan erilaisten sairaudellisten ja tulehduksellisten ihottumien hoidossa. Erilaiset ihotyypit vaikuttavat siihen, miten hyvin mikäkin valohoito sopii esimerkiksi atopian hoitoon.
Valohoitojen ollaan kuitenkin hyvillä tuloksilla todettu auttavan monissa tulehduksellisissa ihottumissa, kuten psoriaasissa, atooppisessa ja muissa ekseemoissa. Valohoitojen antaminen on enimmäkseen ihotautien erikoissairaanhoitoa, mutta nykyään siihen voi saada lähetteen myös yleislääkäriltä. 

Valohoidon vaikutus atooppisen ihottuman hoidossa

Mitä kehossa sitten tapahtuu valohoidon seurauksena? Valohoidon tarkoitus on pystyä heikentämään ihossa olevaa tulehdusta. Sen tavoitteena olisi myös paksuntaa ihon omaa orvaskettä eli ihon ulointa kerrosta.
Tämän lisäksi valohoidon seurauksena kropassa tulisi tapahtua veden haihtumista estävien keramidien tuottoa sarveiskerroksessa, joka on ihon ylin kerros.
UV-valohoidon seurauksena iholla olevien bakteerien sekä hiivojen määrä vähenee.

Valosta voimaa koko kroppaan

Onnistuessaan hyvin, valohoidon tulokset kantavat pitkälle ja vaikuttavat kokonaisvaltaisesti omaan kehoon. Kutinan sekä tulehduksen on tarkoitus helpottaa, sillä UVA-valohoito vaikuttaa ihossa verinahkaan asti, kun taas UVB-valo vaikuttaa orvaskedessä.

Valohoidon aikana potilas seisoo valohoitolaitteen keskellä, joka on kuin suuri vaatekaappi täynnä loisteputkia. Hoitoa annetaan yleensä koko kropalle, mutta joissain tapauksissa hoidon kohteena voi olla vain hiuspohja, kämmenet tai jalkapohjat.

Hoidossa iholle siis annetaan selektiivisesti ihotautia rauhoittavaa, niin kutsuttua 311 nanometrin aallonpituutta. Sitä esiintyy luonnonvalossa, ja valohoidossa siitä on karsittu pois haitallisemmat, syvemmälle ihoon tunkeutuvat ja ihoa enemmän vanhentavat UVA-säteet. Valohoidon teho perustuu myös ihon oman, luonnollisen toiminnan tukemiseen.

Hoidon teho perustuu tulehduksen rajoittamisen lisäksi ihon luonnollisen toiminnan tukemiseen. Esimerkiksi UVB-valon tarkoitus on paksuntaa orvaskettä, joka taas estää ihon herkkää kuivumista.
Valohoitoon on mahdollista päästä lääkärin määräyksestä ja siinä olisi tarkoitus käydä säännöllisesti. Käyntikerrat tapahtuvat 2-3 kertaa viikossa, 15-20 kerran ajan. Vuoden sisällä on 1-2 hoitojaksoa. Valohoitolaitteiden UV-säteily on tehokasta ja arka, vaalea iho voi palaa siinä aivan kuten auringossakin. Valohoidot tehdään aina ammattilaisen valvonnassa ja valoannostusta säädellään henkilökohtaisen tarpeen mukaan.

SUP-valohoito

Yhtenä valohoidon muotona käytetään SUP-hoidoja. Nämä sopivat etenkin atooppisen ihottuman ja tali-ihottuman hoitoon. Säteilyn voima vastaa auringonvaloa, tästä syystä sitä voidaan hyvin antaa myös pienille lapsille, jopa imeväisikäisille.

Onkin todettu, että jopa yhdeksän kymmenestä ihoatopiapotilaasta on hyötynyt SUP-valohoidosta. Sen hyvinä seurauksena potilaiden kortisoni- ja perusvoiteiden tarve on vähentynyt, sekä kutina ja ihottuma lieventynyt. Lääkärin kanssa hoitojaksoa sekä -aikoja suunniteltaessa otetaan huomioon potilaan yksilöllinen auringonsietokyky, ihottuman tila, sekä mahdolliset sisäisesti käytettävät lääkitykset. On myös todettu, että tehokkaimpien tulosten saavuttamiseksi SUP- hoidoissa olisi hyvä käydä 3 kertaa viikossa.

Valohoidoista on myös mahdollista saada KELA-korvaus, yhdellä lähetteellä KELA korvaa 15 hoitokertaa. Valohoito on osoittanut tutkimuksissa erittäin miellyttäviä tuloksia, joka voi olla hyvänä apuna ja tukena muiden hoitokeinojen rinnalla.